Движението Европа сега печели най-голяма подкрепа на днешните предсрочни парламентарни избори

...
Движението Европа сега печели най-голяма подкрепа на днешните предсрочни парламентарни избори
Коментари Харесай

„Европа сега“ води в изборната надпревара в Черна гора

Движението " Европа в този момент " печели най-голяма подкрепа на днешните предварителни парламентарни избори в Черна гора – 25,5 на 100 съгласно предварителните данни на неправителствената организация Център за мониторинг и изследване (ЦеМИ).

На второ място с 23,4 на 100 е коалицията към Демократичната партия на социалистите, чийто ръководител до неотдавна беше някогашният черногорски президент Мило Джуканович.

Предварителните данни са при обработени 68,2 % от представителната извадка от 400 секции в страната, предава Българска телеграфна агенция.

Избирателните секции затвориха в 20:00 часа местно време (21:00 българско време).

Избирателната активност по данни на неправителствената организация Центъра за либерален преход е била 56, 4 на 100.

Черногорците имаха опция да избират всред 15 партии и обединения, борещи се да влязат в 81- локалния парламент.

Адриатическата страна с население от към 620 000 души има статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз от 2010 година. Черна гора бе напреднала най-вече от страните в района в евроинтеграционния развой, само че предходната година две държавни управления бяха свалени с избор на съмнение, а съглашение за трето не бе реализирано. 

Според анализатори и изследвания фаворит на тези избори се чака да бъде обединението към проевропейското центристко придвижване " Европа в този момент ", което също по този начин поддържа и по-тесни връзки със Сърбия. Водач на листата е някогашният министър на финансите Милойко Спаич, който основа “Европа в този момент ” предходната година дружно с новия президент на Черна гора Яков Милатович.

Второто място се чака да заеме проевропейската Демократична партия на социалистите. Начело на листата на обединението към Движение за права и свободи е 35-годишният Даниел Живкович, който е и изпълняващ длъжността ръководител на партията, откакто ветеранът на черногорската  политика Мило Джуканович се отдръпна от лидерския пост след загубата на президентския балотаж през април.

На тези избори в коалиция се явяват гражданското придвижване УРА на премиера Дритан Абазович и Демократите на някогашния ръководител на Народното събрание Алекса Бечич. Преценките за тях са, че могат да се окажат трета политическа мощ. 

В новия парламент се чака да влезе и коалицията  “За бъдещето на Черна гора ”. Тя е формирана от две партии, част от разпадналия се през май проруски и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето на държавното управление след изборите през 2020 година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР